Rikke

En tur ud i den friske luft er godt for både store og små, men hvordan trækker man modstræbende børn væk fra iPad’en og med ud i skoven? Naturvejleder Rikke Vesterlund fra Hindsgavl Dyrehave giver sine bedste tips til gode oplevelser med børn i naturen

Hvorfor er det en god ide at tage børn med ud og opleve naturen?
– Fordi det giver en indre ro. Både for børn og voksne. Uanset om man går en stille tur eller tonser rundt. Det er bevist, at det er sundt for børn med mange forskellige sanseindtryk, og i naturen kan de lytte, dufte, smage og få brugt kroppen på en anden måde end ellers. I dag sidder børn rigtig meget – både i skolen og ved tablets derhjemme – og derfor er det vigtigt, at de bliver stimuleret til at bevæge sig, og det gør de i naturen.

 Skal man bare tage ud i det blå, eller er det bedst at planlægge aktiviteter hjemmefra?
– Min erfaring er, at de fleste børn gerne vil have et mål. De kan ikke se meningen med bare at gå en tur. Derfor kan det være en god ide at snakke om, at man skal ud at se noget bestemt eller finde noget. Rigtig mange børn kan godt lide at vide, hvor de skal hen, hvor lang turen er, hvor længe det tager, og hvad man skal lave undervejs. Er det ved skoven? Stranden? Tager det fire timer eller en halv? Børn kan godt lide at have en ramme. Det kan være, man sætter sig som mål at skulle hen til det store kastanjetræ eller tager ud for at høre fuglene.

Hvordan pirrer man så børnenes nysgerrighed, når man er ude i naturen?
– Ved at lede efter noget. Det er også derfor, at Pokémon Go er så populært. Fordi man er på jagt efter noget bestemt. Lige nu kan man f.eks. finde brombær, som man kan bruge til at lave marmelade til pandekager. Så har man et fælles mål på turen og derhjemme bagefter.

LÆS OGSÅ: TAG TIL NATURENS DAG I MIDDELFART

Er der forskel på, hvilken alder børnene har, når man vil lokke dem med i naturen?
– Små børn vil bare gerne være sammen med deres mor og far, så det er ikke så svært. Men så snart de når skolealderen, bliver det vanskeligere. Så trækker venner, tablets og computer, og når de bliver teenagere, bliver det virkeligt udfordrende.  

Hvad gør man, hvis man har nogle rigtige sofakartofler, som hellere vil blive derhjemme og se iPad?
– Det handler om at have klare aftaler, så man siger: Nu skal vi ud og samle kastanjer. Vi skal gå i to timer, og når vi kommer hjem igen, må du spille på din iPad en time, og så skal vi lave kastanjedyr i en time, og så må du spille igen. Måske kan man lave aftalerne allerede dagen i forvejen, så barnet ved, hvad der er i vente. Men man skal altid være indstillet på, at de brokker sig. Uanset om man trækker børn væk fra Lego, en bog eller iPad vil de stritte imod. Det ligger i deres natur, men når de først er ude i naturen, går det – som regel – hurtigt over.

 Det er efterår. Hvad kan man lave lige nu i naturen?
– At finde kastanjer er oplagt, og så er det også tid til at flyve med drager. Man kan enten købe dem, eller bygge én selv og lade sig inspirere af den million opskrifter, der findes på nettet. Uanset årstid er det altid fedt at gå på stranden og samle sten, som man kan tage med hjem og male eller lave dekorationer med i et fad med vand – de er nemlig allerflottest, når de er våde. Man kan også samle skaller, siv og andre naturmaterialer og klistre dem på et tykt stykke pap med limpistol. Det kan blive nogle superflotte billeder, som man kan sætte i billige rammer fra IKEA, hvor man tager glasset ud.

 Hvad skal man have med, når man tager på tur i naturen?
Poser til at samle ting i. En flaske vand, plaster og lidt salve til, hvis man bliver stukket eller går ind i en brændenælde. Bliver man træt, kan en lille kiks være god til at komme videre på. Derudover er det vigtigt at være klædt på, så man hverken sveder eller fryser. Ved stranden blæser det måske, og i skoven er der læ, og derfor er lag-på-lag-princippet fint, så man hele tiden kan justere.

LÆS OGSÅ: OPLEV NATUREN – VED FJORDENS DAG I ODENSE OG KOMMUNE